#fitwithoutabs – Sådan ser trænede kvinder også ud

(Click here for English)

Det her projekt har jeg glædet mig rigtig meget til at vise jer alle sammen.

Hvis I blot se billeder kan i scrolle ned, men jeg håber meget I vil tage tiden til at læse det følgende igennem, da det er vigtigt i forhold til eventuelle misforståelser og nuancerne. Og det er netop sidstnævnte der er fokus på her.

Jeg fik ideen til denne billedserie, da jeg faldt over de klassiske billeder fra Doves reklamekampagne fra  2004, ‘Real Beauty‘. I forbindelse med kampagnen indikerede deres research at kun 4 % af kvinder selv synes de var smukke. Formålet var derfor et opgør med brugen af de traditionelle, meget tynde kvinder og man brugte i stedet for ‘naturlige’ kvinder med former og fedt. Kampagnen var et kæmpe hit (dog ikke uden kritik) og en udfordring af det kvindeideal som reklamer forstærker,

Kampagnens mission var:

“To create a world where beauty is a source of confidence and not anxiety”

Min ide er at rekontekstualisere denne tanke i fitnessmiljøet, hvor træning og sundhed burde være en kilde til at have det godt med sig selv og ikke give anledning til usikkerhed og følelse af utilstrækkelighed. Mange formår heldigvis at bruge træning som en positiv ting i deres liv, men vi ser en stigende tendens til det modsatte for tiden.

Derfor slog det mig, at det ville være en god ide at lave samme koncept som Dove, men i en ‘fitnessudgave’ – derfor ser du en stor lighed i billederne fra Dove og dem vi har lavet, som er helt overlagt.

Et fastlåst ideal

Og hvorfor synes jeg det var en god ide?

Fordi billedet af kvindekroppen og –idealet  i mange år har været meget fastlåst i fitnessmiljøet. Det ideal er først og fremmest domineret af en meget lav fedtprocent; tydelige mavemuskler, fremspringende blodårer og naturligvis en vis mængde muskelmasse. Men det er specielt fedtprocenten, som er det afgørende for mange: den berømte sixpack.

Når man siger en “fit kvinde” eller en “trænet kvinde” vil stort set alle automatisk tænke på en kvinde med en lav fedtprocent. Det gør jeg selv. Det er blevet en norm, som vi har internaliseret fuldkommen.

Og det faktum, at jeg selv, ubevidst, kommer til at tænke sådan, fik mig til at overveje, hvor uheldigt det i grunden er. For en trænet kvindekrop er mange ting og kan have mange former og størrelser og er bestemt ikke kun udgjort af fedtprocenten.

Problemet er, at dette ideal gør at mange piger, fejlagtigt, tror, at det er realistisk at holde den lave fedtprocent hele året rundt som de ser hos piger til konkurrencer, på billeder i magasiner og rundt omkring på sociale medier.

Sandheden er, at det er en form, som langt langt de fleste kun opretholder i få døgn ad gangen.

Det betyder, at mange piger går ind fitnessmiljøet med den forhåbning og forestilling om, at de kommer til at gå rundt med den berygtede og eftertragtede sixpack efter et stykke tid i træningscenteret.

Men for kvinder betyder en sixpack, med nogle undtagelser, meget ofte, en ganske restriktiv livsstil, som ikke har plads til de store afvigelser.

Det trives nogle fint med – mange gør ikke.

Endvidere, og det som er fokuspunktet her, skaber det et unuanceret billede af hvordan en trænet kvinde ser ud.

Jeg kender efterhånden en del kvinder, som har stillet op til fitnesskonkurrencer, og de har fortalt hvordan de efterfølgende, når formerne igen begynder at blive blødere, er blevet spurgt af venner og bekendte, om de nu er stoppet med at træne? Og det er på trods af der stadig trænes på livet løs -  det skyldes ganske simpelt, at de ikke længere har den lave fedtprocent.

Betydningen af ‘fit’

Da jeg lagde et ‘behind the scenes’-billede op fra photoshootet på min Instagramprofil, fik jeg denne kommentar fra en kvinde:

“Vi taler om fitness ikke mode – synes faktisk det er mere end i orden at det er de trænede kvinder der skal reklamere for sporten… Ikke sagt det ikke er smukke kvinder du har arbejdet med, men de er måske ikke lige det jeg forbinder med fit…”

Selvom der var mange positive kommentarer, tør jeg godt sætte penge på, at der sidder mange og kigger med og tænker præcis det samme som hende. Det skammer jeg mig over at sige, at jeg også selv har haft gjort.

Det illustrerer hvor meget idealet af en kvindekrop rent faktisk hænger sammen med den skide fedtprocent. Fordi den type af krop er idealet på en trænet kvinde, betyder det, at afvigelser derfra, fx blødere former, oftest betragtes som en ikke-trænet kvinde.

Og det forstår jeg godt, når man kigger på hvordan miljøet i mange år har kultiveret netop det billede, som kun er blevet forstærket af fremkomsten af sociale medier og de konstante selveksponering.

Hvis vi slår ‘fit’ op på Wikipdedia får vi følgende at vide:

Fit - Wikipedia, the free encyclopedia

Kigger vi på ordet ‘fitness’ defineres det sådan her:

fitness define - Google Search

Som det ses har ordene altså intet med en lav fedtprocent eller sixpack at gøre. Det er en værdi vi selv gennem tiden har tillagt begrebet. Det betyder ikke at en fit kvinde ikke kan være en kvinde med sixpack – det er det helt bestemt også. Det er netop den nuance vi skal have med – det er ikke hverken/eller det er både/og.

Hvad der forstærker kvindeidealet med den lave fedtprocent er, at den gruppe af piger som er i besiddelse af den, som relativt set er en ganske lille gruppe – er den gruppe som får langt langt den største eksponering i fitnessmiljøet. Det skaber et billede af en kultur som er domineret af piger med sixpack året rundt – men dette billede er falsk og er skabt af diskrepansen mellem eksponeringen af piger med lav fedtprocent kontra dem som ikke har.

Men det billede ser vi ikke i alle reklamerne. Bløde former ‘sælger’ nemlig ikke i fitnessmiljøet, giver ikke rigtig samme likes på sociale medier og særligt ikke samme antal følgere. Kigger man på alle de mest populære og feterede fitnessmodeller, har de alle en ting til fælles: de holder en meget lav fedtprocent hele året rundt – ellers sørger for at pakke kroppen væk, når de ikke gør.

Så den sørgelige sandhed er, at de kvindelige forbrugere i høj grad selv er med til at skabe idealet.  Det ved jeg, for jeg arbejder selv med marketing i netop fitnessmiljøet. Jeg kan afsløre, at det desværre slet ingen tvivl er om, at en bestemt type af krop ganske simpelt bare tiltrækker mere opmærksomhed og derfor også er mere tilbøjelig til at kunne sælge flere varer.

Nuancerne – vi har brug for dem

Realiteten er, at langt langt de fleste piger, selv dem som træner hårdt og konsistent, ikke har en synlig sixpack eller en lav fedtprocent hele året rundt. De har muskler og former – men også fedt og folder. Sådan er det. Både den lave fedtprocent og de bløde former er en del af fitnessmiljøet – det er nemlig ikke udelukkende mængden af subkutant fedt, der burde afgøre om man er fit eller trænet. Hvad med kvinden, som kan dødløfte 157,5kg, squatte 122,5kg og bænkpresse 65kg? Det kan Bodil fx, som også er med i denne billedserie. Skal vi virkelig påstå, at hun ikke er en trænet kvinde?

Min forhåbning med billedserien er, at den kan kaste lys over denne problemstilling og skabe et mere nuanceret billede af kvindekroppen i fitnessmiljøet, ved at eksponere en gruppe af piger, som almindeligvis ikke ses i undertøj i netop dette univers.

De kvinder jeg har udvalgt, repræsenterer et bredt udsnit af trænende kvinder: der er både en styrkeløfter, en vægtløfter, en tidligere bikinifitnessatlet, en tidligere bodyfitnessatlet, en tidligere powerfitness-atlet og ‘almindelige motionister’. Jeg har udvalgt dem af disse grunde: 1) de viser, hvordan kvinderne på billeder, som mange  beundrer for deres sixpack, som oftest ser ud, når de ikke står på en scene længere og har andre prioriterer i livet, 2) viser hvordan stærke kvinder også kan se ud og 3) viser hvordan kvinder, som nyder at træne og leve sundt, men ingen ambitioner om fitnessshows eller andet har, kan se ud.

De er alle sammen trænende kvinder – uden sixpack. Derfor er navnet på billedserien #fitwithoutabs. De kom i den form de står i til hverdag. Ingen diæt, ingen væskeudtømning eller noget – bare dem selv. Der er både former og fedt – som der nu engang er på de fleste piger som træner. Det er ganske simpelt en nuancering vi mangler – man kan sagtens være fit og trænet, uden at have synlige mavemuskler.  Og jeg håber, at vi kollektivt kan revurdere hvordan vi tænker på en veltrænet kvindekrop, så den kan indbefatte hård, som blød, tynd som kurvet og høj som lav. Navnet er også et nik til de sociale medier, som forstærker hele effekten jeg omtaler her – forhåbentlig kan vi med dette hashtag være med til at skabe nuanceringen sammen.

Det ultimative mål er, at billederne kan komme til at fungere som en fremtidig referenceramme for særligt unge piger, som begynder at blive optaget af sundhed og træning, sådan at de har mere realistiske indstillinger til dem selv og kvindekroppen – for det er dem jeg i høj grad ser bliver påvirket for tiden. Der er en grund til at spiseforstyrrelser og psykologtimer blandt unge piger stiger kraftigt for tiden.

Hvad formålet ikke er med denne billedserie

Selvom jeg altid forsøger at forklare mig omhyggeligt, ved jeg af erfaring, at jeg stort set altid bliver misforstået alligevel og jeg er ikke i tvivl om, at det også vil ske i dette tilfælde, særligt fordi det er et følsomt område. Derfor vil jeg gerne gøre det helt klart, hvad dette tiltag ikke har til formål at gøre:

Det er ikke body shaming af hverken tynde kvinder eller kvinder med sixpack. Ligesom det ikke er i orden at body shame en kvinde, blot fordi hun har bløde former, er det heller ikke okay at bodyshame en kvinde blot fordi hun har en lav fedtprocent. Jeg opfordrer heller ikke til, at fx overvægt skal være et ideal, da det har  helbredsmæssige implikationer, og vi har er stigende problem med fedme på globalt plan.

Sixpack, markerede muskler og lav fedtprocent hos kvinder hører med til fitnessmiljøet – det er en del af det, det har del altid været og det er der intet galt i. Jeg har absolut intet korstog mod kvinder med lav fedtprocent. Der hvor det går galt, er hvis det er det eneste accepterede billede af hvordan en trænet kvinde bør ser ud. Og det er netop det jeg forsøger at gøre op med her.

Det er heller ikke et forsøg på at sige, at de kvinder der har været med til denne billedserie er den ‘rigtige’ måde at se ud på, hvis man træner. Det er én måde at se ud på, ligesom en lav fedtprocent også er det. Begge dele er helt okay – og det er netop det budskab jeg vil frem med. Fællesnævneren burde ikke være graden af markeringer på musklerne, men snarere en konsistent aktiv livsførelse, hvor styrketræning spiller en afgørende rolle.

Det ideal skaber nemlig rum for en langt større kropslig forskellighed uden at der ses ned på folk og uden at kvinder skal mødes af sårende kommentarer, blot fordi de ikke opfylder et særligt konstrueret ideal i miljøet.

Det håber jeg at både kvinder med lav fedtprocent, såvel som dem med blødere former, vil være med til at udbrede, i kampen om en overordnet større accept for en kvindekrop som kan se ud på mange måder.

Hvis du stadig sidder på dette tidspunkt og tror jeg har en hemmelig agenda med at fremme ét bestemt kropsideal, så burde du måske kaste et blik på nogle af de andre interviews på denne side, som har været med kvinder med abs (blandt andet her og her).

En kort note

Jeg vil gerne lige give stor credit til Bodylab (full disclosure – jeg arbejder for dem) for at være med til at støtte dette photoshoot, fordi det, som forklaret tidligere, er atypisk i forhold til hvordan kosttilskudsvirksomheder almindeligvis markedsfører sig selv. Selvom jeg naturligvis har haft en finger med i spillet, så kræver det stadig at direktøren siger ja – og jeg synes han skal have et stort klap på skulderen for at kunne se ideen og budskabet i denne billedserie – der finder I nok ikke mange kosttilskudsvirksomheder der turde sætte sit image på spil for.

Og med den lange introduktion, præsenterer jeg hermed stolt billedeserien: #fitwithoutabs

Klik på billederne for fuld størrelse.

#fitwithoutabs – sådan ser kvinder der træner også ud

1_BCL5490 as Smart Object-1

“Træning og sundhed burde være en kilde til at have det godt med sig selv”

1_BCL5597

“De er alle sammen trænende kvinder – uden sixpack”

1_BCL5639

“Der er både former og fedt – som der nu engang er på de fleste piger som træner”

1_BCL5733 as Smart Object-1

“Det er én måde at se ud på, ligesom en lav fedtprocent også er det. Begge dele er helt okay”

1_BCL5859

“Realiteten er, at langt langt de fleste piger, selv dem som træner hårdt og konsistent, ikke har en synlig sixpack eller en lav fedtprocent hele året rundt”

1_BCL5764

“Fællesnævneren burde ikke være graden af markeringer på musklerne, men snarere en konsistent aktiv livsførelse, hvor styrketræning spiller en afgørende rolle.”

1_BCL5875

“Det er ganske simpelt en nuancering vi mangler – man kan sagtens være fit og trænet, uden at have synlige mavemuskler”

1_BCL5935

“De kom i den form de står i til hverdag. Ingen diæt, ingen væskeudtømning eller noget – bare dem selv”

1_BCL5950

Hvis du gerne vil støtte dette budskab opfordrer jeg til at tagge dine egne billeder med #fitwithoutabs

 ___________

Kunne du tænke dig at vide lidt mere om pigerne på billeder, kan du læse lidt om dem her. Kigger du på det første billede i serien, starter fra venstre og går frem i kronologisk rækkefølge har vi:

Linnea Moos

Alder: 21 år.
Til daglig: Studerende på KEA og personlig træner
Træning: Træner styrketræning 5-6 gange om ugen med fokus på øget styrke. Tidligere Power Fitness atlet (dødløft, roning, posering)
Linnea på Instagram
Linnea på Facebook

Bodil Mohr Hermansen

Alder: 24 år
Til daglig: Personlig træner og daglig leder i TarGet PowerGym – et hardcore/oldschool gym på Amager.
Træning: Stiller op i styrkeløft og har konkurreret i halvandet år. Hun træner 3-4 gange om ugen (har en dansk junior squat rekord, lige vundet DM og blev udtaget til landsholdet)
Bodil på Instagram
Bodil på Facebook

Matilde Trobeck

Alder: 27 år.
Til daglig: Arbejder som pædagog på en skole
Træning: Træner crossfit 4-5 gange om ugen, mobility 2 gange om ugen og løber 1 gang.
Matilde på Instagram
Matildes blog

Caroline Thorsfelt

Alder 23 år.
Til daglig: Jobsøgende. Driver bloggen www.carolinethorsfelt.dk. Hun har søgt ind som pædagog, og vil gerne arbejde med specialbørn.
Træning: Træner 3-6 gange – mest styrketræning og cardio. Hun går derudover til hot yoga 1-2 gange om ugen (det er inde i de 3-6 gange i alt).
Carolines blog
Caroline på Instagram

Pernille Sølund

Alder: 24 år.
Til daglig: Læser medicin på 11. semester og arbejder i Blodbanken.
Træning: Træner (olympisk) vægtløftning og træner mellem 4 og 6 gange om ugen afhængig af, hvornår jeg skal til konkurrence. Er på landsholdet.
Pernilles blog

Celestine Maria Jensen

Alder: 27 år.
Til daglig: Personlig træner og udgiver en bog lige om lidt.
Træning: Styrketræning – 2-4 gange pr uge. Korte træningspas á 20- max 30 minutters arbejde. Tidligere bodyfitness atlet.
Celestine på Instagram
Celestine på Facebook

Mille Køpke

Alder: 32 år.
Til daglig: Arbejder som freelance sygeplejerske og personlig træner.
Træning: Styrketræner 4-5 gange om ugen efter programmer hun selv udarbejder. Tidligere bodyfitnessatlet.
Mille på Instagram

Anna Warrington

Alder: 25 år.
Til daglig: Læser statskundskab på KU, bliver bachelor til sommer og driver bloggen www.annawarrington.dk, samt er politisk aktiv i FN kampagnen HeForShe i min fritid.
Træning: Primært styrketræning og stort set ingen cardio udover skønne gåture i naturen når solen skinner. Styrketræningen er ca. 5 gange om ugen efter program fra en personlig træner hun har haft i 1,5 år.
Annas blog
Annas Instagram

Nina Qittoora

Alder: 27 år.
Til daglig: Personlig træner og læser til psykomotorisk terapeut
Træning: Træner 4-5 gange om ugen med kettlebells i 15-20 min. ad gangen
Nina på Facebook
Nina på Instagram

Britt Jensen

Alder: 29 år.
Til daglig: Er ved at uddanne sig inden for administration, derudover arbejder hun i Kropp, Sundhed & Træning, på et spillested og som vagt for JKS, primært i weekender.
Træning: Styrketræning. Hun startede i 2003-2004 og har trænet on/off siden. De sidste år har hun trænet 6 dage i ugen udover sine hold og er lige begyndt til crossfit.
Britt på Instagram

Charlotte Lykke Nielsen

Alder: 33 år.
Til daglig: Arbejder som personlig træner og travl mor til to. Derudover håber hun at komme ind på fysioterapeutstudiet efter sommer. Hun er uddannet kontorassistent.
Træning: Hun har styrketrænet (bodybuilding) on/off siden hun var 16 år. Træner alt mellem 0 – 6 gange om ugen. Optimalt set ca. 3 gange. Op til konkurrence 5-6 gange.
Charlottes på Instagram
Charlottes på Facebook

 ___________

Tak for at læse blogindlægget! Hvis du synes det var god læsning og vil være med at at støtte siden og budskabet, ville jeg sætte stor pris på at du trykker anbefal øverst i indlægget. Har du ris/ros eller vil give indlægget eller billederne en kommentar med på vejen, kan du scrolle lidt længere ned.

Fotograf: Irfaan Khan

Ønsker du at bruge billederne fra indlægget her bedes du kontakte mig på mail


Læs også